pondělí, března 26, 2007

Ninja želvy porazily Leonidase!

Želvy to dokázaly a slaví comeback! Nejúspěšnější premiérou tohoto týdne se za oceánem stala čtveřice želvích ninjů ohánějících se nunčaky a dlabajících po večerech pizzu. Jejich nové CGI animované dobrodružství s prostým názvem Teenage Mutant Ninja Turtles se prodralo až na vrchol žebříčku tržeb a sesadilo tak z trůnu 300: Bitva u Thermopyl. U Warnerů se ale slaví dál, protože želvy jsou stejně jako ,,třístovka" jejich.

Truchlit nemusí ani král Leonidas. Z amerických diváků zřejmě už brzy vymlátí magických 200 milionů a s přehledem uhájená druhá příčka je úspěch. Kromě želv mělo tento týden premiéru dalších pět filmů a 300 nechalo všechny za sebou.

Celý článek a žebříček na gorilla.cz

Snyder chystá Armádu mrtvých

Zack Snyder a studio Warner Bros., pro které natočil Úsvit mrtvých i 300: Bitva u Thermopyl, oznámili, že hodlají ve společné spolupráci pokračovat. Jejich dalším počinem by měl být akční zombie horor Army od Dead pocházející přímo ze Zackovy hlavy. Film vznikne pod hlavičkou nedávno založené Snyderovy společnosti Cruel & Unusual Fims, kterou Zack vlastní společně se svojí ženou.

Army of Dead bude vyprávět do blízké budoucnosti zasazený příběh otce, který se rozhodne zachránit svoji dceru před jistou smrtí v zombiemi zamořeném Los Angeles. A vyjednávat s nimi asi nebude. Scénář by měl napsat Joby Harold (Awake) a Snyder by byl rád, aby film spojoval to nejlepší ze 300 a Úsvitu mrtvých. Jinými slovy aby to byl epický zombie horor.

,,Řekl bych, že tak rozmáchlý zombie film, jaký chceme natočit, tady ještě nebyl, " říká k tomu.

O tom, že by měl být Army of Dead nářez není pochyb, otázkou ovšem je, zda se Snyder hodlá chopit i režie nebo si ponechá jen kontrolu jako producent a executive producer. V tuhle chvíli už má totiž dost práce s přípravami legendárního comicsu Alana Moora Watchmen. Jeho natáčení by mělo začít na konci léta, s premiérou u Warnerů počítají v roce 2008.

čtvrtek, března 22, 2007

300: Bitva u Thermopyl dnes vstupuje do českých kin!


A je to tady. V kalendáři stojí datum 22. března a to znamená jediné - 300: Bitva u Thermopyl má premiéru v českých kinech. Společně s ní se samozřejmě na internetu vyrojila hromada recenzí. Většinou jsou pochvalné, málokterá je ale nadšená. A jak třístovka u české filmové kritiky dopadla?

Filmweb.cz

Aleš Smutný: Recenze: 300: Bitva u Thermopyl

,,Pokud jste namlsaní z trailerů, snímek nikdy nenaplní vaše očekávání, protože ona frenetická a až děsivá údernost, jíž ony trailery vynikají, nemůže udržet toto tempo celý film. 300 je asi nejlepší příklad celospolečenského přetěšení. Jenže i tak zůstává vizuálně úchvatným dílem, které ale skrývá i silné hodnoty a emoce a kombinuje tak strhující testosteronovou akci s něčím víc."

Hodnocení: 90%

Filmpub.cz
Milada Hrušková: 300: Bitva u Thermopyl

,,Videoklipová vizuální nádhera, která vypadá, jako by někdo pospojoval plakátové scenérie do jednoho filmu. Ale je jen o tom, jak se vydá parta drsných válečníků ke skalám a tam tři dny efektně bojuje."

Hodnocení: 3/5

Aktualne.cz
Jan Pomuk Štěpánek: Jedemé, Sparta, jedemé! Ať teče krev!

,,Nekonečnou řežbu ředí autoři morálními dilematy a obecnějšími rámci, které mají dodat vizi komplexního zážitku. Jenže tahle hra je ve výsledku snadno prohlédnutelná; kdyby film poctivě zůstal u adorace nekonečného násilí, působil by nakonec formálně čistěji - a věrohodněji."


Idnes.cz
Mirka Spáčilová: Digitální Žižka na pouti u Thermopyl

,,Z komiksových znaků zůstaly dva: přízračnost a superhrdinství. Antika tak dostává nádech hororu, blesků, mračen, lebek a stínů; vlk bliká očima po vzoru psa baskervillského a perští vyjednavači padají do studny jako v počítačové hře. Orákuklum ve věštecké scéně se podobá dílem erotické tanečnici, dílem slečně z reklamy na minerálku, zatímco bojovníci, vesměs svalnatí urostlí polonazí supermani, připomínají reklamu na pánský deodorant."

Hodnocení: 50%

FFFILM - blog Františka Fuky
František Fuka: Bitva u Thermopyl

,,300" je teprve druhým filmem režiséra Zacka Snydera. Prvním byl remake Úsvitu mrtvých, ze kterého jsem byl bezmezně nadšený. "300" není tak dobrý film, nejsem z něj tolik nadšený, ale opravdu Snyderovi držím palce a oceňuji odvahu, s jakou natočil tenhle film, ve kterém jsou všechny ty plamenné proslovy, lesknoucí se svaly a vzduchem létající usekané končetiny myšleny naprosto vážně, bez jakéhokoliv "chápavého pomrkávání na diváka", a přesto v 99% případů výsledek není nechtěně vtipný."

Hodnocení: 80%

Shrnutí

Vypadá to, že recenzenti se rozdělili na dvě skupiny. Jedna comicsovou plochost filmu odmítá, ta druhá ji od začátku spíš akceptuje. Pravdou asi je, že pokud jste namlsaní trailery a čekáte stejný nářez po celou dobu filmu, budete zklamaní stejně jako všichni učitelé dějepisu a stárnoucí recenzentky, které už nestačí jít s dobou, protože nevyrostly na comicsech a MTV. Celkově si 300 pořáde vede docela dobře. Nekritické nadšení se nekoná, bublina maličko splaskla, ale Zack Snyder a 300 jeho namakaných Sparťanů to ustálo. Teď už jen zbývá převálcovat české diváky.

středa, března 21, 2007

Idnes.cz: Sparťané se dívali na srdce bojovníků Sparty

To spojení se nabízelo samo. Když už má hokejová Sparta název podle slavných řeckých bojovníků, stala se partnerem filmu.

Boj tří stovek mužů proti obrovské přesile, po němž následuje "krásná" smrt. Příběh o hrdinství a nezdolnosti. Hokejisté mistrovské Sparty mohli do semifinále play-off brát inspiraci z filmového plátna. Klub se stal partnerem filmu "300: Bitva u Thermopyl", příběhu o spartském králi Leonidasovi a jeho 300 bojovnících, kteří se postavili přesile desetitisíců Peršanů.

Celý článek zde.

A na Idnes.cz najdete také jedno hezky napsané preview, které kupodivu pochází z pera Mirky Spáčilové.

pondělí, března 19, 2007

300: Bitva u Thermopyl - recenze na gorilla.cz


Tak už je k mání další recenze a tentokrát si budu přihřívat svoji polívčičku, protože pro vás máme recenzi přímo na gorille.cz. Vojta na 300 mířil s lehkou skepsí připraven na to, že 300 možná nebude tak ,,kulervoucí" záležitost, jak bychom si všichni přáli, o to víc mě jeho recenze překvapila. Kule byly urvány, co víc si přát:-) Snad jen zažít těch 9/10 co nejdřív taky. Premiéra je už tento týden, nespoléhejte ale na to, že lístky seženete bez boje. Nedělní předpremiéra v brněnském Palace Cinemas byla beznadějně vyprodaná.

neděle, března 18, 2007

300: This is madness!

This is Spartaaaaa! Vítězné tažení 300 Sparťanů americkými kiny pokračuje. Minulý týden navzdory erkové přístupnosti dobyli Sparťané pod vedením Zacka Snydera trůn amerického žebříčku návštěvnosti a skopli z něj do prachu (respektive na druhé místo) opruzující Wild Hogs Johna Travolty. Tento týden svoji pozici potvrdili. Žádná ze tří velkých novinek je nedokázala sejmout a řečtí hrdinové tak na hromadu utržených dolarů přihodili dalších 31 krví nasáklých milionů, čímž se po pouhých 10 dnech a s celkovými 127 miliony na kontě stali nejúspěšnějím filmem letošního roku (druhý je Ghost Rider se 110).

Pokud vás zajímá celý žebříček a s kým se 300: Bitva u Thermopyl střetne příští týden, pokračujte na gorilla.cz.

sobota, března 17, 2007

300: Bitva u Thermopyl jako hra pro PSP


Jedna z 10 her, bez kterých se v roce 2007 neobejdete - padlo prý v recenzi v časopisu Wizard Magazine. Ať už bude 300: March to Glory jedním z herních nářezů roku a nebo jen nafouknutá bublina nesoucí se na úspěchu filmu, jisté jsou dvě věci. Za prvé - přístupnost má M čili 17+ a slibuje Blood and Gore, Language, Suggestive Themes a Violence. A za druhé - dokud se neobjeví na PC, tak si ji asi nezahraju:-) Pokud jste na tom doma s herním vybavením jinak a zajímá vás o téhle hře víc, navštivte oficiální stránky hry. Mimo jiné tam na vás čeká trailer ke hře a nějaké screenshoty. Škoda toho PSP, jako příznivec third person akčních záležitostí bych si dal říct.

300: Bitva u Thermopyl na DevianART


Na mých oblíbených stránkách Devian ART, kam můžete ukládat svá výtvarná díla, se to už začíná hemžit obrázky fanoušků, kterým padlo 300: Bitva u Thermopyl do oka. Některá z dílek přitom určitě stojí za pozornost a vím minimálně o jednom, které bych si dal s klidem na tričko. Na DevianART ke kompletní nabídce a obrázkům v lepším rozlišení se dostane kliknutím na kteroukoli z ukázek níže. Enjoy:-)

pátek, března 16, 2007

Frank Miller chce režírovat

Frank Miller je sice ten poslední z autorů, kdo by si mohl stěžovat na to, jak jeho příběhy vypadají na filmovém plátně (a taky si nikdy nestěžoval ale naopak Rodriguezovi i Snyderovi vždy vyjadřoval velkou podporu), přesto se v rozhovoru pro deník Daily Telegraph svěřil, že doufá, že 300: Bitva u Thermopyl byl poslední film podle jeho comicsů, na kterém se nepodílel jako režisér.

Důvod, proč chce Miller režírovat, je zřejmý. Pro každého autora je jeho příběh jako dítě a i když k němu jakýkoli režisér přistoupí sebezodpovědněji, stejně nakonec vždy musí udělat některá rozhodnutí, kterými se do filmu promítne jeho osobnost a jeho názory. Někdy jsou to drobnosti, přesto je to pro každého autora bolestné. A jediný způsob, jak tomu zabránit, je chopit se režie. Zvlášť v případě Franka Millera, který nemá problémy s tím myslet vizuálně.

Přesto není případný výsledek jasný. Pokušení udělat si film po svém už měla spousta lidí. Někteří překvapili a stali se z nich úspěšní režiséři (Mel Gibson, Robert Redford, Quentin Tarantino), spousta scénáristů ale zjistila, že natáčet film je hromada práce s nejistým výsledkem.

Není pochyb o tom, že Millerovi se jeho přání splní. V tuhle chvíli by mu dveře před nosem přibouchnul jen naprostý blázen, otázkou tedy zůstává, který ze svých comicsů si Frank Miller pro svůj režijní debut vybere? A který chceme vidět my?

300 - utopeno v krvi

Pokud ještě pořád nemáte jasno v tom, co přesně od akčních scén ve 300: Bitva u Thermopyl čekat, tohle video by vám mohlo pomoct. Ve skutečnosti si samozřejmě nemyslím, že by někdo takový existoval, ale to nic nemění na tom, že tohle video by vás mohlo potěšit.

Íránci mají problém s 300


Iráncům se nelíbí, jak je 300: Bitva u Thermopyl vykresluje.

,,Film nás ukazuje jako nelidské démony bez kultury, bez citu, kteří nemyslí na nic jiného než jak zaútočit na další a další země," objevilo se v iránských novinách. A to zdaleka není všechno. Iránci si stěžují ze všech stran a z těch nejvyšších postů podobně jako nedávno Kazachstánci při premiéře Borata.

Jejich chování se zdá sice absurdní, ale to hlavně proto, že se nás netýká. Stačí si promluvit s pár Slováky, co si myslí o Hostelu a o tom, co udělal pro jejich zemi. Reakce země jako je Irán, pak bude vypadat vcelku mírná - zvlášť když se i v samotných Spojených státech vyskytly kritické názory, podle kterých jsou Peršané ve 300 zobrazeni jako dekadentní, násilničtí úchylové, kteří by bez problémů zapadli do Sauronovy armády.

Druhá věc samozřejmě je, že očekávat od 300 jakoukoli realističnost a historickou přesnost je naivní a Zack Snyder se tím ani netají. Válku Iránu s Amerikou jeho film asi nevyprovokuje, na svoji premiéru v Iránu ale může 300: Bitva u Thermopyl zapomenout už teď.

čtvrtek, března 15, 2007

300 vládne IMAXU


IMAX Corpotation a Warner Bros. Pictures 13. března oznámili, že 300: The IMAX Experience (aneb uvedení 300: Bitva u Thermopyl v kinech IMAX) se na rekordních 70 milionech (a 855 301 dolarech) podílelo částkou 3,6 milionu dolarů. Film byl uveden v celkem 62 kinech, 57 z nich mělo vyprodáno. S průměrem 58 000 dolarů na kino tak 300 Sparťanů stanovilo nový rekord pro hollywoodské filmy v kinech IMAX. Pokud umíte anglicky a chcete si přečíst, jak nad tím pomlaskávají šéfové všech zúčastněných stran, zamiřte na comingsoon.net.

Gerard Butler uteče z New Yorku?

Úspěch 300: Bitva u Thermopyl není požehnáním jen pro Zacka Snydera, erkové filmy a Franka Millera (který prohlásil, že chce režírovat a asi mu to bude umožněno), ale taky pro Gerarda Butlera, který se stal okamžitě po premiéře jedním z nejsledovanějších herců - a podle prvních zpráv je žhavým kandidátem na hlavní roli v remaku slavného Carpenterova akčního sci-fi Útěk z New Yorku. Butler by si tak musel nasadit pásku přes oko, popadnout brokovnici a pokusit se coby vezeň Snake Plissken stejně jako před lety Kurt Russell zachránit samotného prezidenta Spojených států.

Dobrá zpráva je, že scénář by měl napsat Ken Nolan (Black Hawk Down), špatná že za celým počinem stojí producent propadáku Stealth Neal Moritz. Osobně zrovna z tohodle nápadu nejsem dvakrát odvařený, protože Útěk z New Yorku je klasika a na ty se nasahá, ale když se nad tím zamyslím... ano, s všehoschopným režisérem a 188 cm vysokým Butlerem v hlavní roli by to nakonec mohl být slušný nářez. Pokud se ovšem uskuteční.

Více o filmu Útěk z New Yorku jsem psal na gorilla.cz

Kurt Russel

Gerard Butler

pondělí, března 12, 2007

Udatní Sparťané převálcovali naprosto všechny!

Očekávání točící se kolem 300: Bitva u Thermopyl byla zkrátka obrovská, ale teprve teď víme, jestli ten masakr opravdu všichni chtějí, nebo to byly všechno jen velkohubé řeči.A odpověď je pro pány producenty jistě více než uspokojivá. Zní 70 milionů dolarů. To je totiž částka, kterou 300 vydělalo během prvního víkendu v amerických kinech a bez problémů se tak zařadilo na první příčku v žebříčku divácké návštěvnosti (daleko, předaleko na druhém místě skončili Wild Hogs s reinkarnovaným Johnem Travoltou, třetí je pohádkový Most do země Terabitha).

Celý článek o tom, jak se 300: Bitva u Thermopyl dařilo a jaké rekordy film pokořil, najdete na gorilla.cz

300: Bitva u Thermopyl - recenze na moviezone.cz


A máme tady první českou recenzi (nebo jednu z prvních) na 300: Bitva u Thermopyl. Na svědomí ji má Shushika z moviezone.cz a rozhodně se nedal unést všeobecným nadšením. Jeho konečné hodnocení je 7/10, kliknutím na citaci se dostanete přímo na recenzi.

,,Už rok a čtvrt žijeme v nesnesitelném očekávání, které může ukojit jedině brzká projekce. Někomu se za tu dobu 300: Bitva u Thermopyl v předstihu nafoukla do "nejlepšího filmu v historii kinematografie." Takoví jedinci (ahoj kluci!:), nemaje už delší dobu jiných vzruchů, debatují alespoň o tom, zda je stopáž příliš krátká, dlouhá nebo tak akorát. Jiní zůstávají ostražití a uvědomují si všechny možné zádrhele, kterými je adaptace komiksu Franka Millera, kompletně natočená před modrým a zeleným plátnem může zklamat. Obě dvě skupiny mají svůj díl pravdy. Nový film Zacka Snydera obsahuje hodně momentů, proč jej vyzdvihnout do pantheonu a uctívat. Stejně tak občas nepřeslechnutelně zaskřípe."

300: Bitva u Thermopyl: R trailer


300: Bitva u Thermopyl vyhrálo hned v několika anketách o nejlepší trailer roku 2006, teď zbývá udělat za tímhle tvrzením krvavý vykřičník, který dá současně na vědomí všem rodičům, že 300 nebude film vhodný pro 12leté caparty, kteří si myslí, že ti nejdrsnější chlapíci na světě jsou poldové z Kobry 11.

Erkový trailer, který už je nějakou dobu k mání na youtube.com šikovně míchá osvědčené scény a hlášky s novými, hodně šťavnatými záběry, které u většiny jiných filmů končí na podlaze střižny. Takže se připravte na souložení, useknutou hlavu letící vzduchem a cákance krve nahazované s talentem asijských kaligrafů. Zack Snyder prostě ví, že když se kácí les, tak lítají třísky.

Trailer najdete buď na youtube.com, ale musíte být zaregistrovaní a mělo by vám být 18 a nebo na filmz.ru (mov). A zatím je i ve flashi bez nutnosti registrace na buzzhumor.com, ale kdo ví, jak dlouho tam ještě bude.

300: Fotky ze slavnostní premiéry

Na serveru empireonline.com se můžete podívat na fotky z premiéry 300: Bitva u Thermopyl. Na galerii se dostane i kliknutím na fotku Gerarda Butlera (bez plnovousu vypadá nějak divně).

300 sekund ze 300


Nasaďte si helmy, tenhle úder byste nemuseli ustát. Pět minut čisté akce ze 300: Bitva u Thermopyl.

Už o tom není nejmenších pochyb, u Thermopyl se schyluje k nářezu roku, který se bude nést přesně v duchu obou trailerů vypuštěných loni. A pokud jsou mezi vámi tací, kteří dosud o 300 pochybovali, za nějakých 5 minut a 32 sekund to bude jinak. Stačí jen zavítat na stránky mtv a dopřát si pětiminutovou scénu, v níž Sparťani stihnou postavit zeď z mrtvých a následně zmasakrovat elitní jednotku perského krále. Dokonalá práce s obrazem a rytmem, zbývá jediné. Přežít do 22.3., kdy má u nás ,,třístovka" premiéru.

Video ke stažení

300: Bitva u Thermopyl - pětiminutový klip (MTV)

300: Bitva u Thermopyl a 5 TV klipů

Pokud nemáte pořád dost a už vás nebaví pouštět si dokola trailery ke 300, můžete zkusit třeba kratší TV spoty, které jako by jim z oka vypadly a nabízí ty nejlepší záběry. Osobně bych je od sebe už ani nedokázal rozlišit, ale pořádek musí být.

TV spot 1
TV spot 2
TV spot 3
TV spot 4
TV spot 5

Komplet spoty ve všech dalších kvalitách a formátech na comingsoon.net

300: Bitva u Thermopyl a 9 klipů

Celkem devět klipů se objevilo na movies.go.com a stojí rozhodně za vidění.

"This Is Sparta!"
Play

"What Would a Free Man Do?"
Play

"Then We Will Fight in the Shade"
Play

"Lay Down Your Weapons"
Play

"Push Them Towards the Cliffs"
Play

"You Must be Xerxes"
Play

"No Retreat, No Surrender, That Is Spartan Law"
Play

"You Have a Story to Tell"
Play

"Speech to the Council"
Play

300: šest plakátů

Server empireonline.com zveřejnil exkluzivně 6 plakátů k filmu 300: Bitva u Thermopyl. Čekají na vás Gerard Butler jako Leonidas, Lena Headey jako jeho žena královna Gorgo, Rodrigo Santoro jako perský král Xerxes, jeden z největších fešáků jeho ochranky uvázaný pro jistotu na řetězu, další z Xerxových osobních strážců ve stříbrné masce a Stelios, jeden z řeckých hrdinů.

Ukázka viz níže, všechny plakáty ve vysokém rozlišení najdete zde a zde. V nízkém rozlišením všechny pohromadě zde.

neděle, března 11, 2007

Druhý trailer ke 300


Nikdy neustoupili, nikdy se nevzdali a umřít na bitevním poli pro ně byla nejvyšší pocta. Nejlepší válečníci, jaké kdy svět poznal. Sparťani.

Teď je čeká největší boj. 300 mužů proti milionu Peršanů. Do posledního dechu, do poslední kapky krve, dokud se poslední z nich neodebere na večeři do pekla.

Druhý trailer ke 300: Bitva u Thermopyl, který je k mání na movies.yahoo.com, nabízí dokonalou souhru obrazu a zvuku, skvělou gradaci, podle všeho životní roli pro Gerarda Butlera v hlavní roli (ten hlas!) a hromadu nových záběrů... tohle prostě musíte vidět. Nejlepší trailer roku 2006.

300: The Art of the Film

Na serveru iesb.net se objevilo pár nových fotek k adapci comicsu Franka Millera300 a mezi nimi i ukázky z připravované knihy 300: The Art of the Film, která by měla být za 24,95$ exkluzivním a maximálně výživným pohledem do zákulisí příprav filmu. Fanoušky, kteří do ní půjdou, čeká 200 stran fotek, kreseb a spousty dalších informací ukazujících, jaká neskutečná piplačka tenhle film pro režiséra Zacka Snydera a jeho tým byla.

Obálka comicsu

Obálka knihy 300: Th Art of The Film

První trailer ke 300 je tady!



Nové záběry, stejný nářez, to jsou dva základní dojmy, které si ze sledování oficiálního traileru k adaptaci comicsu Franka Millera 300 odnesete. Nových záběrů sice není oproti internet traileru moc, ale protože tenhle trailer je střižený jinak, rozhodně ho v půlce nezastavíte s tím, že tohle už jste viděli a o repete nestojíte. Nevím jak vy, ale já se už nemůžu dočkat, až ,,Naše šípy zastíní slunce." -,,Tak budeme bojovat ve stínu." uslyším v kině.

300: Bitva u thermopyl - trailer 1

sobota, března 10, 2007

Internet trailer ke 300

První trailer na 300 dává jasně najevo, že Snyder převedl Millerův comics políčko po políčku, zároveň ho ale obohatil o dynamiku filmového obrazu. Tohle nebude statická podívaná a už vůbec ne film kráčející ve stopách Gladiátora. Stylizace a zásahy počítačem jsou výraznější než kdy před tím a v mnohém to celé připomíná videoklip. Přesto se nebojím. Snyder už Úsvitem mrtvých dokázal, že umí i celovečeráky a videoklipovou poetiku používá s citem.

Internet trailer

První plakáty ke 300!

Jak vypadaly první tři plakáty ke 300: Bitva u Thermopyl. Pokud se chcete podívat, pokračujte kliknutím na plakát na stránky gorilla.cz.